A patkány jellemzői

Patkány


A patkány nagyobb méretű, mint a házi egér, mivel húsz-huszonnyolc centiméter hosszú a teste, farka pedig tizenhét-huszonhárom centiméter hosszúságú. Olvass tovább a jellemzőiről:

Jellemzően barnás színnel rendelkeznek, sárgásszürke is lehet szőrük színe. Leginkább az úgy nevezett vándorpatkány az elterjedt, mivel a házi patkánynál jóval nagyobb és erőszakosabb. Egy kifejlett hím testsúlya akár háromszázötven gramm is lehet, de nem ritka, hogy bizonyos egyedek még ennél is nagyobbak.A vándorpatkányt elsősorban a méretei alapján lehet megkülönböztetni a házi egértől, valamint hengeres, hátrafelé vékonyodó farkáról.

Sajnos a vándorpatkány rendkívül bosszantó, emellett intelligensnek mondható élősködő. Mindenevő így rovarokat, kisebb gerinceseket és növényi táplálékokat egyaránt fogyaszt. A vándorpatkány szemtelensége többek közt abban is megmutatkozik, hogy hatalmas károkat képes okozni a gazdáknak. Ellopja a napos csibéket és a tojásokat, de akár az alvó ló patáját is kikezdi. A legnagyobb probléma vele, hogy rágásával és ürülékével különféle betegségeket terjeszt.

A patkány főként éjszakai életmódot folytat, de túlszaporodás esetén akár nappal is aktív. A házi patkány leginkább a magas élőhelyeket kedveli, míg a vándorpatkány a föld alatti járatokat és a talajszintet részesíti előnyben. A patkány eltérő életmódot folytat természetes élőhelyén és a lakott területeken. Lakott területeken főleg a rég nem mozgatott anyagok közt érzi jól magát, például a farakásokban. Ezenkívül a háziállatok takarmánykészletén élősködik. Ott érzi jól magát, ahol a hőmérséklet megfelelő és elegendő táplálék áll rendelkezésre. Főleg a nedves, sötét helyeket szeretik.

A vándorpatkány fészkének minimum kettő kijárata van, de nem ritka, hogy ennél több is. A fészek általában az épület alatt található meg és van olyan járat, ami az épületbe, míg más járatok a szabadba vezetnek. A vándorpatkányt nem lehet csak úgy leütni egy lapáttal, ha meglátnád, mivel elképesztően gyors, ráadásul nagyszerűen tájékozódik. Képes akár órákon keresztül egyhuzamban úszni, ráadásul igazán nagyot tud ugrani. Kiváló szaglása és hallása segíti a tájékozódásban. Olyannyira kiváló hallása, hogy akár az emberi beszéd árnyalatait is meg tudja különböztetni.


Ha otthonodba egy patkány fészkeli be magát, akkor egy igazán intelligens és gyors betolakodóval kell felvenned a harcot!

Ha szeretnél megszabadulni a patkányoktól, hívj szakembert!