A csótány jellemzői

Csótány


A csótány egy ovális, lapított testtel rendelkező, fekete vagy barna színű kártevő, amelynek háromszög alakú feje van. Összesen három pár lába van, szemei között pedig két serteszerű csáp található. A csótányok számára a függőleges felületen való közlekedés sem jelent problémát, mivel a lábaikon tapadókorong található. Röviden és tömören ennyit érdemes tudni a csótányok anatómiáját illetően.

Hazánkban háromféle csótánnyal találkozhatsz, melyek a konyhai csótány, az amerikai csótány, valamint a német csótány. Sőt, van egy negyedik típus is, még pedig a lapp erdei csótány, amely egyre gyakoribb vendégnek számít a kertekben.

Számtalanszor hallani, hogy a csótány veszélyes az emberre és különféle betegségeket terjeszt. Ugyanakkor tapasztalataink szerint ez nem igazán van így, legalábbis munkánk során nem találkoztunk még olyan esettel, amikor bizonyítottan csótány okozott volna betegséget. Az viszont tény, hogy sokszor láttunk már olyat, amikor a háziasszony kis híján pánikrohamot kapott a csótány említésére is, nemhogy a kártevő látványára.

Sok esetben, amikor kimegyünk egy házhoz, a lakók szinte szégyenkeznek, hiszen a mai napig él a köztudatban, hogy a csótány megjelenése megelőzhető takarítással. Ha te is csótányokat fedezel fel otthonodban, ne aggódj, ez nem azt jelenti, hogy otthonodban kupleráj van vagy több takarításra lenne szükség.

A csótányok gyakorlatilag bárhogy bejuthatnak otthonodba, még akár abban az esetben is, ha mindennap végig suvickolod a teljes lakást. Aktív és passzív módon is a házba kerülhetnek, ezért igazán nehéz védekezni velük szemben. Előbbi azt jelenti, hogy a csótány saját lábán jut be a lakásba, míg utóbbi azt, hogy valamilyen módon be lett hurcolva a kártevő a lakásba.

Nincsenek egyedül

A csótány esetében biztos lehetsz benne, hogy ha látsz egyet, akkor szinte biztos, hogy több is van a lakásban. Leginkább éjszaka aktívak, napközben csak ritkán mutatkoznak. Leginkább akkor, ha táplálékra van szükségük vagy úgy érzik tiszta a terep, tehát senki nincs a közelben és biztonságosan közlekedhetnek.

Ha szeretnél megszabadulni a csótányoktól, akkor a legjobb módszer, ha szakértő segítséget hívsz! A házi módszerek egykor talán működtek, azonban ma már nem sok hasznuk van. Ha a mi segítségünket kéred, biztos lehetsz benne, hogy komplex megoldást nyújtunk a problémára és addig nem nyugszunk, amíg az otthonodban lévő utolsó csótányt ki nem irtjuk!