A kenyérbogár jellemzői

Kenyérbogár

A kenyérbogár megjelenése a konyhában rendkívül bosszantó, mivel élelmiszer károsító rovar. Főként pékműhelyekben és élelmiszerüzletekben jelenik meg, ugyanakkor az sem ritka, hogy a lakás konyhájában is felüti a fejét.

Elsősorban két típusa terjedt el hazánkban, melyek a nagy kenyérbogár és a kis kenyérbogár. Méretre körülbelül kettő és tizenegy milliméter hosszúak, fekete és rozsdavörös színnel rendelkeznek. Szárnyuk a kitinpáncéljuk alatt található meg.

A kenyérbogár a meleg hőmérsékletet kedveli. Ezt igazolja az is, hogy huszonöt fok alatt akár száz nap is lehet a fejlődési szakaszuk, így a kenyérbogár csak igazán magas hőmérsékleten képes elszaporodni. Ugyanakkor a kenyérbogár folyamatosan szaporodik, ami azt jelenti, hogy megjelenésük nem köthető évszakhoz. Élete során a nőstény lisztbogár közel ötszáz petét rak le. A lárvák egy-három hét alatt kelnek ki. A peték képesek akár a bontatlan csomagolású élelmiszert is megfertőzni, mivel az alufóliát is át tudják akár rágni. A lárvák a padló és falrepedésekben bábozódnak be, viszont a plafonon is megjelenhetnek. Az elsődleges károsító a kenyérbogár lárvája. A bábokból kibújó imágó kevésbé jelent problémát az élelmiszerre nézve.

A kenyérbogár ragadozó életformát folytat, ezért nem a gabonákat és az élelmiszert fogyasztja, hanem más élelmiszer kártevőket, például lisztmolyt. Ugyanakkor az sem ritka, hogy a saját fajtáját, testvéreit fogyasztja el. Ha felfedezed a kenyérbogár nyomait, akkor ugyanúgy kell eljárni, mint más élelmiszerkárosító élősködők felfedezése esetén. Az élelmiszerüzemben vagy konyhában alaposan át kell nézni az élelmiszereket. Különösen a lisztet és keményítőt tartalmazó élelmiszereket, valamint a liszteket kell átnézni. Nem csak a megbontott, hanem a bontatlan csomagolású élelmiszereket is át kell nézni, mivel a kenyérbogár akár a csomagoláson is át tudja rágni magát, így a zárt csomagolású élelmiszerek sincsenek biztonságban.

Ha zavaros, fertőzött élelmiszert találsz, akkor azt mielőbb meg kell semmisíteni. Ha ezzel megvagy, akkor sem dőlhetsz hátra elégedetten, ugyanis az esetleges, lakásban lévő bábokat is meg kell semmisíteni. Mivel a kenyérbogár bábok a fal és a padló repedéseibe bújnak, ezért ezeket a részeket alaposan át kell takarítani, hogy ne tudjanak ki kelni és további károkat okozni. A kenyérbogár ellen a leghatékonyabb eszköz az alaposság. Ha kellőképp kitakarítasz és felszámolod a fertőzött élelmiszereket, akkor a megmaradt kenyérbogarak is hamar el fognak tűnni.

Ügyfélszolgálat

Ha megszabadulnál a kenyérbogaraktól, hívj szakembert!