A hangya jellemzői

Hangya

A sarkvidékeket nem számítva a hangyák gyakorlatilag mindenhol jelen vannak. A hangyák a lakásban megjelenő leggyakoribb rovarok közé tartoznak. Ha valahol megjelennek, akkor nagy számban vannak jelen. Leginkább meleg és esős időszak folyamán vagy azt követően költöznek be a lakásba. A lakás azon részén telepednek meg, ahol könnyedén jutnak élelemforráshoz és vizet is találnak, valamint megfelelőek számukra az életkörülmények. A lakásban nem tesznek kárt, viszont tagadhatatlan, hogy nagyon bosszantó a jelenlétük. Emiatt, illetve higiéniai szempontból is indokolt a hangyák eltávolítása a lakásból.

A hangyák: kolóniákban élnek, tehát társas lények. Éppen ezért, ha látsz egy hangyát a lakásban, akkor biztos lehetsz benne, hogy van ott több is. A hangya kolóniában különféle kasztok alakulnak ki. Ennek tetején az ivarérett nőstény áll, vagyis a királynő, ő rakja le a petéket. A kolónia nagy részét a dolgozók csoportja alkotja, akik számos feladatot látnak el, például etetik az utódokat és a királynőt karbantartják és építik a fészket, valamint védik a kolóniát.

A világon több ezer hangyafajt tartanak számon, viszont hazánkban hetven faj található meg összesen. A különféle fajba tartozó hangyák más-más színnel és mérettel rendelkeznek. Hazánkban a leggyakoribb hangyafajták a fekete hangya, a gyepi hangya, a házi hangya, a fáraó hangya és a faodvasító lóhangya.

A fekete hangya: főleg szabadtéren található meg, általában élelemért jár csak be a lakóépületekbe. Neve jól mutatja a színét, a rovar körülbelül három-öt milliméter hosszú. A fekete hangyaboly a talaj szintjétől kezdve akár egy méteres mélységbe is lenyúlhat. Ha illetéktelen fenyegeti a bolyt, akkor agresszívvá válik.

A gyepi hangya: esetében a nőstény hét-nyolc milliméter hosszú, míg a dolgozó kettő-három milliméter hosszúságú. Főleg az élelmiszerraktárak és kertes házak környékén található meg. Hasonlít a fekete hangyához, de feje sokkal szélesebb, mint a potroha. Állati és növényi eredetű szerves anyagokkal is gyakran táplálkozik.

A házi hangya: főleg a tavaszi és az őszi hónapokban veszi célba az otthonod, hogy élelemhez jusson. A kifejlett nőstény hét-kilenc milliméter hosszúságú, míg a dolgozó három-négy milliméter hosszú. Vöröses barna színnel rendelkezik. A természetben levéltetvekkel táplálkozik, a lakásban viszont bármely élelmiszert elfogyasztja.

A fáraó hangya: megjelenése abból a szempontból a legkellemetlenebb, hogy égető, viszkető szúrást okoz. A kifejlett nőstény három-öt milliméter hosszúságú és szárnyai vannak. A hímeknek is vannak szárnyai, viszont ők csak három-négy milliméter hosszúságúak. Nem csak egy, hanem több száz királynő található meg a kolóniában.

A faodvasító hangya: onnan ismerhető fel, hogy kifejezetten nagy a többi hangyafajhoz képest. A hímek nyolc-tizenkét milliméter hosszúságúak, míg a nőstények tizenhat-tizennyolc milliméter hosszúak. Fényes feketésbarna potrohhal és vörösesbarna lábbal rendelkeznek.

Ügyfélszolgálat

Ha megszabadulna a hangyáktól és megelőznéd a nagyobb bajt: Hívj szakembert, hívj minket bizalommal!