A lisztbogár jellemzői

Lisztbogár


A lisztbogár megjelenése a konyhában egyáltalán nem jelent jót. Fajtától függően akár öt-húsz milliméteres is lehet. Hosszúkás testfelépítéssel rendelkezik, színe fekete és gesztenyebarna. Szárnyakkal is rendelkezik, melyeket előszeretettel használ. Élelmiszerkárosító rovar, így sok bosszúságot és nem utolsó sorban undort okoz. A legnagyobb problémát nem is a lisztbogár okozza, hanem sokkal inkább a lárvája, amely nem más, mint a lisztkukac.

A lisztbogár általában valamilyen gabona közé rakja le, ezért a lisztkukacok ebben kelnek ki. Fajtától függ, hogy a lisztkukac milyen hosszú fejlődési idővel rendelkezik, így lehet pár hét, de akár több, mint fél év is. A párás, meleg levegő elősegíti a lisztkukacok bebábozódását. A lisztkukac neve ismerős lehet a horgászok számára, hiszen gyakran használják csalinak. Azonban, míg a horgon jó látni, úgy az élelmiszerben egyáltalán nem.

Sajnos időről-időre hallani olyan történeteket, hogy a boltban vásárolt élelmiszer szennyezett. Ezt onnan tudod felismerni, hogy az élelmiszer kellemetlen szaggal rendelkezik és fekete pontok, valamint lisztkukac található benne. Ha otthonodban lisztbogarat találsz, akkor első lépésként azt kell tisztázni, hogy milyen élelmiszerrel került be a négy fal közé. Van, hogy a lisztbogár véletlenül berepül a lakásba, ugyanakkor ez nem túl gyakori. Nem szabad megfeledkezni az élelmiszerek alapos átnézéséről sem. Ha megvan az adott élelmiszer, akkor sem dőlhetsz nyugodtan hátra, hiszen a lisztkukacok tovább vándorolhattak meleg, párás helyekre, amelyek ideális környezetet jelentenek számukra. A sütő, hűtő környéke, illetve a plafon is ideális terep a lisztkukacok számára.

Az alapos takarítás, valamint a fertőzött pontok felszámolása hatékony mód, hogy megszabadulj a lisztbogaraktól és a lisztkukacoktól. Minden olyan élelmiszert ki kell dobnod, amely lisztkukacokkal fertőzött. Ha van olyan élelmiszered, ami látszólag nem fertőzött, azt érdemes lehet a fagyasztóba tenni egy napra, így,ha esetleg lenne benne pete, akkor az elpusztul. A főzést, sütést megelőzően mindenképp szitáld át a gyanús gabonafélét. A konyhapolcokat érdemes ecetes vízzel áttörölni, mivel ezt nem kedveli a lisztkukac. Az élelmiszereket pedig célszerű jól zárható dobozokban tárolni. Ne feledd, ha gyanús nyomokat látsz, akkor mindenképp fő az óvatosság!

Ügyfélszolgálat

Megszabadulnál a lisztbogaraktól? Hívj szakembert!