A mezei poloska jellemzői

Mezei Poloska


A mezei poloskával szerencsére nagyon ritkán találkozhatsz a lakásban, ezért nem is vált ki olyannyira undort az emberekből, mint például a többi rovar. Körülbelül kettő-tizenöt milliméteres hosszúságúak. A többségük kisebb, mint hat milliméter. A szárny hártyás részén két alapsejt található, valamint nem rendelkeznek pontszemekkel. Leginkább a félfedőjük függelékéről lehet őket megismerni. Szögletes testalkattal rendelkezik, hosszú csápja van és jellemzően barnás vagy zöldes színezetű, habár ez az adott fajtól is függ.

A mezei poloska nem telepedik meg a lakásban, így, ha mégis ott találkoznál vele, akkor sokkal esélyesebb, hogy véletlenül jutott be oda, mintsem direkt. Leginkább egy szellőztetés során véletlenül vagy a táskába repülve közvetett módon jut be a lakásba. Leginkább a napfényes helyeket kedveli, így,ha bejut a lakásba, akkor leginkább a függönyön vagy a párkányon találod, ahogy sütteti magát. A mezei poloska sosem támad emberre. Növényekkel táplálkozik, de olykor a kisebb rovarokat is elfogyasztja.

Na, de ha ennyire nincs velük semmi probléma, akkor miért írunk róla? Nos, veszélyesnek nem veszélyes, ellenben zavaró a jelenléte, ráadásul büdös. Ugyanis, ha veszélyt érzékel, akkor védekezésként bűzt áraszt magából. Attól nem kell tartani, hogy a mezei poloska elszaporodik a házban, hiszen a körülmények egyáltalán nem alkalmasak erre, sokkal valószínűbb, hogy megpróbál áttelelni. Erre viszont kicsi az esély, mivel a szobahőmérséklet miatt nem tud lelassulni a szervezete és a növényi nedvek hiánya miatt hamar utoléri a kiszáradás réme.

Mit lehet tenni annak érdekében, hogy a mezei poloska a lakáson kívül maradjon?

Érdemes szúnyoghálót felszerelni, ami minimalizálja a véletlen lakásba repülés esélyét. Természetesen ehhez nagyon fontos, hogy a szúnyogháló jól zárjon, különben nem sokat ér. Érdemes a réseket is ellenőrizni, ha biztosra akarsz menni. Különösen a nyílászáró környékén lévő apró rések jelentenek veszélyt. Érdekesség, hogy sokan úgy vélik, a mezei poloskát vonzza a sárga szín. A mezei poloska esetében nincs szükség irtásra, különösen beltéren nem, hiszen, ahogy fentebb is említettük, legfeljebb véletlenül jut be a lakásba. Csak akkor szükséges az irtás, ha esetleg olyannyira elszaporodnak, hogy szinte megszállnak egy területet. Ebben az esetben a külső növényzetet kell kezelni.

Ügyfélszolgálat

Megszabadulnál a mezei poloskáktól? Hívj szakembert!