A bolha jellemzői


A bolháról jellemzően két dolgot tudnak az emberek, mégpedig, hogy nagyon apró rovarok és hogy nagyon magasra képesek ugrani. Mindkét állítás helytálló, azonban érdemes tovább bővíteni ismereteid, különösen abban az esetben, ha otthonodban is megjelenik ez a vérszívó!

A bolha mindössze egy-négy milliméteres sötétbarna, szinte feketés rovar, amely ugyan repülni nem tud, azonban ugrani annál jobban. Ha a lakásban véled felfedezni, akkor nagy valószínűséggel a háziállat hurcolta be. A bolhákat a gazdatestről szokás megnevezni, így vannak macskabolhák, kutyabolhák és emberbolhák is. Ugyanakkor hozzá kell tennünk, hogy a legtöbb bolha többgazdás. Ez azt jelenti, hogy az állatok és az ember vérével egyaránt táplálkozik.

A bolha jelenléte leginkább a viszkető csípésekről ismerhető fel. Főleg a bokán lévő csípések árulkodnak a bolhákról, de a deréktájon is előfordulhatnak csípések. Ha viszont az arcon, mellkason, háton vagy a végtagokon leszel figyelmes csípésekre, akkor nagy valószínűséggel nem bolhacsípésről van szó. Ahogy fentebb is említettük, a bolha igazán nagyot képes ugrani. A mindössze egy-négy milliméteres vérszívó akár harminc centiméteres távolságra és tíz centiméteres magasságra is képes elugrani.

A legnagyobb probléma vele nem az, hogy magasra ugrik, hanem sokkal inkább az, hogy nagyon szapora. A nőstény három-négy hónapos életciklusa alatt akár ötszáz petét is képes lerakni. Ennek tudatában nem kell magyarázni, hogy miért annyira fontos fellépni a bolhákkal szemben. Ha felfedezed otthonodban a bolhák nyomait, akkor mielőbb gondoskodni kell kiirtásukról.

Ahogy fentebb is említettük, a bolha elsősorban passzív módon, tehát például háziállaton keresztül juthat be a lakásba. Ha most felhúzod a szemöldökön, mondván, neked nincs is háziállatod, eláruljuk, hogy nem csak a háziállaton, hanem akár az emberen, illetve a ruházaton is behordható a lakásba. Tehát nem feltétlenül szükséges, hogy legyen háziállatod, anélkül is előfordulhat, hogy megjelennek bolhák az otthonodban.

A bolhák jelenlétére utalhat az is, ha a lepedőn vércseppeket vélsz felfedezni, ugyanis a bolhák a vérszívást megelőzően átmossák a gyomrukat. A kifejlett bolhák esetében a vérszívás néhány perctől, akár órákig is eltarthat.

Ha eleged van a kínzó, viszkető csípésekből, hívj minket és megszabadítunk a bosszantó bolháktól!

Ügyfélszolgáalt

Ha megszabadulnál a bolháktól és megelőznéd a még nagyobb problémát: kérd szakember segítségét!