A darázs jellemzői

Darázs

A darazsak kinézetét csak a rend kedvéért mutatjuk be, gyakorlatilag mindenki találkozott már velük. Ezek az élőlényük rendszerint tizenöt-húsz milliméteresek, de fajtól függően akár ötven milliméter hosszúak is lehetnek. A darázs sárgás-fekete színű, hártyás szárnyú rovar. Testfelépítését tekintve elsősorban a hangyára hasonlít. Hazánkban közel kétszáz fajuk él. Elsősorban a lódarázs, a kecske-darázs és a német darázs elterjedt.

A darazsakat említve a többség kaptárokra és rajokra gondol, ugyanakkor nem minden darázs él közösségben. Vannak magányos típusok. A magányos darázs sokkal karcsúbb termettel rendelkezik, mint a közösségben élő társai. A társas darazsak sokkal elterjedtebbek. A kolóniájuk akár négyszázas populációt is jelenthet. A kolónia élén a termékeny nőstény áll. A királynőt meddő dolgozó nőstények veszik körül, akik építik a fészket, védik a kolóniát és táplálják a lárvákat. A darázs szaporodása egy állandó körforgás.

Egy termékeny hím megtermékenyíti a királynőt az őszi hónapokban. Ebben az időszakban pusztulnak el a dolgozók. A királynő a testének egy szűk részében tárolja a hím spermaváladékát, majd a téli időszakra hibernálódik. A telet kizárólag a megtermékenyített királynő tudja túlélni, a darázskolónia többi része kipusztul. A királynő otthagyja őket, hogy megtalálja a megfelelő helyet a hibernációra. Tavasszal a királynő magához tér és elkezdi keresni az ideális helyet a fészek kiépítésére. Egyáltalán nem biztos, hogy a korábbi fészek közelében kap helyet az új. Az optimális helyen a királynő egymaga kezd neki a fészek építésének, amibe lerakja a tojásokat. Az elraktározott spermából hatalmas kolónia építhető ki.

A tojásokból meddő nőstények kelnek ki, ők a dolgozók. A királynő maga végzi az etetésüket, viszont, ahogy felnőnek, a királynő visszahúzódik. A dolgozók átveszik a királynő feladatait, míg a királynő kizárólag a tojások lerakásával foglalkozik. Nyár végén a sperma fogyni kezd, ekkor a királynő lerakja az utolsó tojásokat, amikből királynők, valamint termékeny hímek kelnek ki.

Alapvetően a darázs nem bántja az embert, azonban, ha veszélyben érzik magukat, akkor támadásba lendülnek. Míg a méhek csak egyszer szúrnak, addig a darazsak több szúrásra is képesek, mert a fullánkjuk nem szakad bele az áldozatba. A darázscsípés duzzanatot és viszkető érzést okoz. A probléma akkor van, amikor, ha allergiás vagy a darázscsípésre, mert ekkor anafilaxiát okozhat a csípés. Ekkor mielőbbi orvosi segítségre van szükség.

Ügyfélszolgálat

Megszabadulnál biztonságosan a darazskatól, elkerülnéd a nagyobb inváziót? Hívj szakembert, hívj bennünket!