Az egér jellemzői

Egér


Az egér apró, vékony testalkattal rendelkező rágcsáló. Szürkésbarna színű rágcsáló. Eredetileg Közép-Ázsiából származik. Elsősorban éjszaka aktív és első sorban élelmiszer után kutat.

Az egér: apró, vékony testalkattal rendelkező rágcsáló. A fejéhez viszonyítva nagy méretű fülei és pici, gombszerű szemei vannak. Az orra hegyes, a farka pedig csupasz és hosszú. Körülbelül hetven-száz milliméter, farka pedig szintén hasonló hosszúságú. Szürkésbarna színű rágcsáló, mely különösen az élelmiszeripari egységek, bevásárlóközpontok, otthonok és szántóföldek környékén találhatók meg. Tehát minden olyan helyen, ahol élelmiszer található.

Az egér eredetileg Közép-Ázsiából származik, azonban az ember segítségével, különösen a hajózással, a világ minden részén elterjedt. Különösen magvakat és gabonaféléket fogyaszt, ugyanakkor az emberi táplálék, például csokoládé vagy szalonna elfogyasztása sem jelent számára problémát. Az egereknek minimális vízfogyasztásra van szükségük. Az egér elsősorban éjszaka aktív, ugyanakkor az sem kizárt, hogy nappal is mozognak, így akár fel is fedezheted őket, ahogy közlekednek.

Az egér a szabadban épít fészket a talajban, viszont épületek esetében általában a falban alakítja ki a fészkét. A fészket különféle anyagokkal béleli ki, például textilanyagokkal vagy papírral. Az egér gyorsan szaporodik egy alkalommal öt-hét kölyök születik, ezért, ha befészkelik magukat a házadba, akkor van ok az aggodalomra, mert, ha elszaporodnak, akkor már nem egy-két egérrel fog meggyűlni a bajod. Az egerek jellemzően egy évben kétszer, tavasszal és ősszel szaporodnak, azonban zárt térben folyamatosan szaporodnak.

Az egerek kizárólag olyan helyeken telepszenek meg, ahol elegendő táplálék áll rendelkezésre és van búvóhely. Az egér nagyon gyengén lát, ráadásul színvak, viszont szaglása és hallása nagyon kifinomult, ezért leginkább ezekre támaszkodik a tájékozódás során. A házi egér ellensége a macska, a bagoly és a nyest. Normál esetben akár három évig is elél.

A házi egérrel a legnagyobb probléma, hogy számos betegséget képes átadni az embernek, mivel egyáltalán nem higiénikus állatok. Nagyon sok vírust és baktériumot terjeszthetnek. Az egyik legveszélyesebb betegség, amelyet a házi egér okozhat, az az agyhártyagyulladás. A megrágott élelmiszerek esetében pedig szalmonellát okozhat, ha az ember fogyaszt belőle. 


Ma már számos különféle módszert hallani, különféle egérfogókat lehet kapni az egerek elkapására,
de ha igazán nagy a baj vagy, ha biztosra akarsz menni, akkor szakértő segítségre lesz szükséged!