A kullancs jellemzői

Kullancs


Annak ellenére, hogy a kullancs az egyik legismertebb élősködő, rengeteg tévhit kering vele kapcsolatban a köztudatban. Sajnos a kullancs eltávolítása kapcsán is sok butaságot hallani, ami azért különösen nagy probléma, mert a helytelen eltávolításnak komoly következményei lehetnek és kórházi ellátásra lehet szükséged. Na, de mit érdemes tudni a kullancsról és mi az, ami tévhit?

Hazánkban kétféle kullancs terjedt el, mégpedig a közönséges kullancs és a kutya kullancs. Körülbelül egy-négy milliméter hosszúságúak, azonban vérrel telített állapotban képesek testsúlyuk kétszázszorosára is megnőni. A kifejlett kullancs összesen nyolc lábbal rendelkezik. Ez mindössze azért érdekes, mert így a kullancs nem a rovarok, hanem a pókok osztályába tartozik. A kullancsok jellemzően nem rendelkeznek szemmel. Leginkább a külső ingerek alapján találják meg az áldozataikat. Általános tévhit, hogy a kullancs a fákról ugrik az emberre vagy az állatra. Sokkal inkább az aljnövényzetben találhatók meg és ugrás helyett rásodródnak vagy rámásznak áldozatukra. Azok a kullancsok, amelyek nem látnak, magasabbra másznak, körülbelül egy-másfél méterre, viszont ők sem ugranak, hanem rápottyannak áldozatukra.

A kullancs csípése nem jár fájdalommal, mivel a behatolási ponton nyelvét használva érzésteleníti az adott bőrfelületet, majd felvágja azt elülső lábaival. A kullancs lábaival lehorgonyozza magát és ormányával behatol. A kullancs nem szív azonnal vért, hanem először a nyiroknedvet szívja. Csak négy-hat óra elteltével kezdi el a vérszívást. A hím kullancs néhány óráig, a nőstény viszont napokig szívja áldozata vérét. A kiszívott vér a kullancs kesztyűszerű bélrendszerébe kerül, amelynek hatására az élősködő potroha hatalmasra nő.

A kullancs eltávolításának legjobb módja a kullancs eltávolító csipesz használata. Semmiképp ne tekergesd, dörzsöld vagy használj éles tárgyat. Főleg ne akard összenyomni a vérszívót, mert így a teljes, fertőzött béltartalma átkerülhet áldozatába. Ha a feje leszakad ne ijedj meg! A fej már nem fertőz nincs vele dolgod, hiszen néhány napon belül kilökődik a testből. Ha a kullancsot eltávolítottad, mindenképp fertőtlenítsd a helyét. Ha bármilyen tünetet, nem megszokott dolgot érzékelsz magadon, akkor mielőbb fordulj orvoshoz! A kullancs ugyanis több száz betegséget képes terjeszteni, köztük a vírusos agyvelőgyulladást.

Ügyfélszolgálat

Megszabadulnál a kullancsoktól? Kerüld el a nagyobb bajt, hívj szakembert, hívj bennünket!