Az Ágyi poloska jellemzői

Ágyi poloska


Az ágyi poloska jelenlétéről sokszor nem is maga az állat megjelenése árulkodik, hanem a napokon át tartó, szörnyen viszkető csípésnyomok. A legnagyobb probléma ezzel a kártevővel, hogy nagyon nehéz megszabadulni tőle. Általában éjszaka aktív, mivel nappal meghúzza magát különféle résekben, repedésekben és szűk hézagokban. Viszont, ha eljön az éjszaka és mély álomba merülsz, akkor előjön és csemegézik, méghozzá nem mással, mint a te véreddel.

Habár magát a kártevőt nem könnyű észlelni és ezáltal felismerni, azonban, ha mégis találkoznál vele, akkor onnan fogod megismerni, hogy körülbelül egy-öt milliméter hosszúságú, ovális alakú kártevő, amely vörösesbarna színű. Ahogy említettük, nehéz felismerni, mivel leginkább csak éjszaka aktív, amikor már mindenki alszik. Az ágyi poloska jelenlétéről elsősorban a kéz- és lábfejen, arcon és hajlatokban megjelenő szúnyogcsípésre emlékeztető nyomok emlékeztetnek. Ha nincs szúnyogszezon, másnap mégis tele vagy viszkető csípésekkel, akkor van rá esély, hogy poloskák keserítik meg az éjszakai pihenést. A legkönnyebb arról felismerni, hogy több csípés van közel egymáshoz, ebben eltér a szúnyogcsípéstől.

Magyarországot tekintve az ágyi poloska az egyetlen olyan élősködő, amely éjszaka támad. A szúnyogcsípéshez képest az ágyi poloska csípése sokkal tovább okoz kellemetlenséget. Míg előbbi csípése két-három napig viszket, addig utóbbi esetében ez akár egy hétig is eltarthat. Gyakran tapasztaljuk, hogy párok esetében a nők panaszkodnak csípésekre, míg a páros férfi tagja egyáltalán nem, vagy csak alig tapasztal magán csípéseket. Ennek oka, hogy az erősebbik nem vastagabb bőrrel rendelkezik, valamint a testszőrzet is akadályozza az ágyi poloskát a vérszívásban.

A nyomok nem hazudnak

Ha még mindig bizonytalan vagy, hogy ágyi poloska a hívatlan éjszakai vendéged, akkor érdemes reggel átnézni az ágyneműhuzatot. Az apró vércseppfoltok újabb bizonyítékok az ágyi poloska éjszakai lakmározásra. Ha a vérnyomok mellett homokszem nagyságú fekete foltokat is találsz, akkor biztos lehetsz benne, hogy ágyi poloskával van dolgod, mivel ezek a kártevő ürüléknyomai.

Oké, beazonosítottad a nyomokat, most már biztos, hogy ágyi poloska keseríti meg az éjszakáid! Mit lehet tenni? A legjobb, ha mielőbb szakértő segítséget kérsz, tehát hívsz minket, mivel a házi praktikák nem sokat érnek. Jobb, ha tudod, hogy az ágyi poloska gyorsan szaporodik, ezért nincs idő várakozásra, mielőbb megoldást kell találni a problémára!