Ezüstös pikkelyke


Az ezüstös pikkelyke körülbelül öt-tíz milliméter hosszú, vízcsepp formájú testalkattal rendelkező szárnytalan rovar. Nevét a testét borító szürke pikkelyek után kapta. Elöl kisebb csápokkal, hátul villás farokrésszel rendelkezik. Rejtőzködő életmódot folytat, így csak éjszaka jön elő. Jellegzetessége az úgy nevezett halszerű mozgás. Szakaszosan közlekedik, tehát bizonyos időközönként megpihen, majd újra elindul, aztán újra megpihen és ezt így folytatja.

Élőhelye

A fény elől menekül csak a sötét nedves helyeket szereti. Egyesével csomókban is le tudja rakni a petéit. Akár száznál is több petét képes lerakni egy alkalommal. Nagyon lassan fejlődik ki, de akár két és fél évig is képes életben maradni. Igazán füge rovar, viszont ugrani nem tud. A természetben leginkább a nedves sziklákon és a fatörzseken található meg. Egyes pókok, a légyölő pókszázlábú és a fülbemászók az ellenségei.

Az ezüstös pikkelyke főleg a magas páratartalmú helyeket kedveli, így a konyhában és a fürdőszobában találkozhatsz vele elsősorban. Egyáltalán nem ártalmas, azonban táplálkozása és életmódja miatt kártevőnek tekinthető. Akár egy teljes évig képes meglenni élelmiszer nélkül. Különösen a konyhában jelenik meg gyakran, mivel szereti a lisztet, cukrot és a papírt. Különösen a régi könyvekben található meg gyakran, valamint az élelmiszerbe is belemászik. A legádázabb körülményeket is jól viseli, emiatt nagyon nehéz védekezni ellene. Lassan szaporodik, azonban mivel ritkán, vagy csak sokára lehet felfedezni jelenlétüket, ezért mire feltűnik jelenlétük, már el is szaporodtak.

Mit lehet tenni az ezüstös pikkelyke ellen?

Nos, a száraz, alacsony páratartalmú helyiségek csökkentik megjelenésük és elszaporodásuk esélyét. Érdemes a könyvespolcon rendszeresen portalanítani, különösen abban az esetben, ha számos régi könyvvel rendelkezel. Ha van a lakásnak olyan pontja, amely hosszú időn át érintetlen, akkor olykor-olykor érdemes megbolygatni, hogy ne telepedjen meg ott az ezüstös pikkelyke. Az erős tisztítószerek és fertőtlenítőszerek taszítják őket, ezért célszerű alkalmazni őket. Ha az ezüstös pikkelykét hamar felfedezed, amikor még nem szaporodtak el, akkor a boltban kapható rovarirtók is tökéletesen beválhatnak, viszont, ha már elszaporodtak, akkor mindenképp szakember segítségére lesz szükséged, ha meg akarsz szabadulni tőlük! 

Ügyfélszolgálat

Megszabadulnál az ezüstös pikkelykéktől? Hívj szakembert!